Ez egy igen egészséges, ám kevéssé ismert vagy népszerű gabona féle nálunk. Története ugyan több ezer évre nyúlik vissza, viszont Európába csak Amerika felfedezését követően jutott el. Az ott élő népeknek alapvető élelmiszere volt a kukorica és a burgonya mellett.

Nálunk, habár már könnyen hozzáférhető, annyira még nem elterjedt alapanyag a konyhákban, ami azért érthetetlen, mert tápanyagtartalma pedig kivételesen jó! Fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag tartalma nagyobb, szénhidrát tartalma viszont kisebb, mint a hagyományos gabonáké. Ami a grátisz ezekben a kis gyöngyökben, hogy esszenciális aminosavak közül, lizinben extrán gazdag – ami egyébként igen fontos szerepet játszik az izomépítésben és regenerációban! Szóval ha edzés után a fehérjét zabbal keveritek el, akkor amaránttal sem lenne rossz ötlet!

DSC 0115 amarant web

Kutatási eredmények szerint a búzához képest ötször több vasat, hétszer több kálciumot, és négyszer több cinket tartalmaz. De legtöbbször nagyon magas magnézium tartalma miatt szokták ajánlani a fogyasztását! Telítetlen zsírsavakban gazdag – szóval meg egy újabb érv mellette. Egyébként keményítő tartalma miatt szoktak kenyeret is sütni, vagy tésztát készíteni belőle!

Én legszívesebben a puffasztott amarántot használom, amit a müzlihez szoktam adni (néhány kanállal), de például krémes desszertek díszítésére sem ördögtől való ötlet szerintem. Engem emlékeztetnek azokra a pici színes cukorgyöngyökre, amelyek amúgy tök jól mutatnak a sütik tetején, de meg biztos, hogy nem enném őket!

 Tápanyag tartalom 100 grammban 
 Energia 398 Kcal
 Zsír  8,8 g
 amelyből telített zsírsavak  2,5 g
 Szénhidrát  62 g
 amelyből cukor  1,5 g
 Fehérje  14,6 g
   0,05 g

 

Previous post

BOLOGNAI HÚSGOMBÓC

Next post

KÓKUSZOS TÁPIÓKA PUDING