Az ember az egyedüli emlős ezen a bolygón mely felnőtt korában is fogyaszt tejet. Az emberiségnek pusztán 35%-ának szervezete képes a kisgyermekkor után is a laktáz enzim termelésre, mely alkalmassá tesz bennünket a tej megemésztésére. Azok a felnőttek – de manapság már gyermekkorban is gyakran diagnosztizálják – akik szervezete nem termel laktáz enzimet, náluk a laktóz emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok próbálják megemészteni a tejet, melynek következménye a puffadás, hasigörcsök, emésztési panaszok.

Azon ténytől, hogy a tej gazdag D-vitaminban és kálciumban, nyugodtan tekintsünk el. Egy-egy pohár tej nem fogja vitamin és ásványianyag szükségleteinket fedezni!

Tény, hogy a tejben található vitaminok, A, B, C, D és E vitaminok hasznosak szervezetünk számára. 2dl tejben csak kb. 240 mg kálcium található. Azonban a boltok polcain található tejek mindegyikére általánosan ez sem érvényesíthető. Nem mindegy ugyanis, hogy mit eszik az a tehén és hol él. Füvet legel és napfényen, szabad ég alatt teszi-e mindezt? Vagy nagyüzemi körülmények között különböző antibiotikumokkal kezelt állat tejét isszuk?

Ha nincs laktózintoleranciánk – mert nem minden szervezet válik alkalmatlanná laktáz enzim termelésére, mint azt fentebb említettem – akkor mértékkel nyugodtan fogyasszunk tejet. A kávéba, teába nyugodtan kerüljön kevés tehéntej. De ne tejfogyasztással akarjuk fedezni D-vitamin és kálcium szükségletünket! Nem kell elvetnünk a joghurtot, túrót vagy sajtokat, de figyeljünk rá, hogy lehetőség szerint prémium minőségű árut, esetleg bio organikus termékeket válasszunk! Amikor csak tehetjük próbáljuk növényi tejtermékekkel főzni!

Cocomas kókusztejszínt a www.multi-vitamin.hu oldalról vásároltam!

Previous post

Vitaminok! Szedjük, ne szedjük?

Next post

Mikor sportoljunk? - Mi javasolt a hormon típusunk szerint?