Biztosan Te is elgondolkoztál már azon, hogy bizonyos élelmiszerek miért hatnak rád másként, mint mondjuk a családtagjaidra, de mondjuk barátnőddel vagy kollégáddal hasonlóan reagáltok. Van amitől Te hízol, a másik meg éppen attól fogy. Van ami Téged energikussá tesz, a másikat meg enerválttá!

A megfejtés az anyagcser típusban rejlik! A szénhidrátok, fehérjék és zsírok mindenkire másképp hatnak. A tápanyagok aránya, de maguk az élelmiszerek is az egyiknek megfelelőek lehetnek, a másiknál elhízást, zavart idézhetnek elő. Ezért is van az, hogy egy bizonyos típusú diéta A-nak működik. B-nek is működik, csak kicsit szenvedősebb, és kevésbé tartós. Ennek az az oka, hogy csak külső jegyeink és személyiség típusaink alapján, de idegrendszerünk és emésztőrendszerünk is megkülönböztet minket egymástól.

metabolic diet

A hozzánk leginkább passzoló diéta megtervezésénél az egyéni adottságokat is figyelembe kell venni! A táplálkozástudomány ezért egy “új” perspektíva alapján kezdett el dolgozni, amit anyagcsere diétának hívunk. Valójában nem egy új keletű dologról van szó! Az emberek anyagcsere alapján történő tipizálását az amerikai William L. Wolcott fejlesztette ki. Habár magát az anyagcsere szerinti különbözőséget az indiai ajurvéda és a hagyományos kínai orvoslás is alkalmazta már ötezer évvel ezelőtt.

A módszer lényege, hogy táplálkozási szokásunk nagy mértékben befolyásolja anyagcserénk működését, csak úgy az autonóm idegrendszerünk és mirigyrendszerünk működését is. Testünk ezen rendszerei működésük során folyamatosan a belső egyensúlyra törekszenek, amit az általunk éppen folytatott táplálkozással vagy segítünk, vagy megakadályozunk.

Minden embernek szüksége van tápanyagokra: szénhidrátra, fehérjére és zsírra. Ám ezek aránya a genetikai adottságok alapján különböző lehet. Ez viszont még csak egy szempont! Anyagcsere típusunk meghatározása során figyelembe kell vennünk még alábbiakat is:

Az egyén emésztőrendszere: gyors-, lassú- vagy egyenletes égetésű

A vizsgált személy esetében a paraszimpatikus vagy szimpatikus idegrendszer a domináns

Mely mirigyek játszanak fontos szerepet: agyalapi, pajzsmirigy, mellékvese, avagy nemi mirigyek

Milyen az illető vércsoportja?

A metabolikus tipizálás eddig a táplálkozási típusok 72 különböző variációját ismerte fel!!!

Hamarosan érkezik a kérdőív, melyet kitöltve Te is megtudhatod, melyik típusba tartozol!

 

Kép forrása: www.google.com

 

Previous post

RUMOS-DIÓS ALMALEVES

Next post

EPERKRÉMLEVES KÓKUSZOS TÚRÓGOMBÓCCAL