Az útifűmaghéj Indiában és Pakisztánban őshonos cserje magjának a héja. Leggyakrabban porított, szárított formában lehet kapni, de egyre gyakoribb már kapszula formájában is.

Az útifűmaghéj gyógynövényként is emlegetett, kiváló élelmi (oldható) rost forrás, amit első sorban emésztést segítő étrend kiegészítőként szoktunk használni. Igen könnyen és nagy mennyiségű folyadékot képes felvenni, ezért fogyókúra esetén is hatásos tud lenni. Sőt én sütés, főzés során is már évek óta használom a konyhában!

Székrekedés esetén magas rosttartalmú étrendet szoktunk javasolni és persze bőséges folyadék bevitelt. Az útifűmaghéj, mint említettem nagyon magas rosttartalommal rendelkezés, mely emésztés során felszívja a vizet, így lazítja a székletet. Ebből kifolyólag tisztításra, méregtelenítésre egyaránt használható, hiszen segíti megszabadítani a vastagbélt a felesleges hulladékoktól, melyek a későbbiekben krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek. 

Fogyókúra, diéta esetén azért szeretjük használni, mert vízfelvevő képességének köszönhetően étkezés előtt fél órával fogyasztva megtölti a gyomrot, ezáltal csökkentve az éhségérzetet.

DSC 0099 utifumaghej web

Legyen szó diétáról, méregtelenítésről vagy emésztési problémáról, az általánosan javasolt felhasználás: reggel első étkezés előtt fél órával .
Adagolás: 1 evőkanál útifűmaghéj elkeverve 3 dl vízben és ½ citrom levével

A rost bevitel mennyisége különböző emésztőrendszer típusoknál más és más lehet. Így legyen szó diétáról, méregtelenítésről vagy emésztési problémáról, minden esetben forduljunk először szakemberhez! 

Útifűmaghéj a konyhában:

Zselésítő, sűrítő anyagként szoktam használni. Sütemények, kenyerek tésztáját tudja lazítani, lágyabb textúrájúvá tenni. Zselatin helyett kiválóan alkalmas krémek, zselék készítéséhez. Illetve főzelékek, krémlevesek, szószok sűrítésénél is az útifűmaghéjhoz nyúlok, ha kifogynék a tápióka keményítőből!

Previous post

Milyen zsírokat együnk?

Next post

A tápióka keményítő