Most hogy épp derékig gázolunk a nyárban felmerül a kérdés, hogy mennyi gyümölcsöt együnk vagy ehetünk egy nap! A piacok, utcai árusok standjai roskadásig vannak a gyümölcsök széles palettájával. Talán ez az egyetlen időszaka az évnek, amikor a legnagyobb kínálat áll rendelkezésünkre. Nem fogok tudni grammra pontos választ adni fenti kérdésre, hiszen ahányan vagyunk annyi féle értéket tudnék kihozni! A szakemberek véleménye még országonként is eltérő, de általánosan elmondható, hogy egy átlag felnőtt számára a javasolt napi zöldség és gyümölcsfogyasztás 400 gramm körül mozog. Ez az érték Franciországban például 800 gramm.

Amire figyelni kell, hogy a gyümölcsök cukor tartalma magas, tehát az inzulin szintet megdobják, így nem mindegy, hogy mikor és mivel fogyasztjuk őket. Egy friss gyümölcstál jó választás lehet tízóraira, vagy uzsonnára, de ilyenkor kerüljön a tányérra valamilyen gazdagabb fehérje forrás is, amely be tudja lassítani a gyümölcscukor okozta inzulin reakciót. Együnk hozzá olajos magvakat, vagy keverjük el túróval, joghurttal.

Étkezést semmi esetre se helyettesítsünk vele! Főként a vacsora ne legyen egy nagy tál gyümölcs, de főétkezés előtt fél órával nyugodtan el lehet nassolni néhány szem barackot vagy epret például.

DSC 0089 sbarack web

Az év ezen szakában próbáljunk meg élni a friss áru adta lehetőségekkel, ezt megelőző és követő időszakban pedig nem kell megvetni a fagyasztott termékeket sem. Vitamin és ásványianyag tartalmuk a fagyasztott gyümölcsöknek is van! Kevesebb, mint frissen szüretelt társaiknak, de van!

Az ajánlott napi zöldség és gyümölcs fogyasztás által szervezetünk hozzájut számos fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz, ám ezek még nem fedik a nemzetközileg ajánlott mennyiséget, így ezeken felül mindenképp szedjünk étrendkiegészítő formájában is vitaminokat és ásványokat! Vagyis ezzel azt szeretném mondani, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket ne vitamin fedezetként fogyasszuk. Inkább élvezeti értékük alapján kerüljön az étrendükbe!

A napi gyümölcsbeviteli határ tehát egyénenként eltérő lehet, de ha átlagban gondolkodunk akkor 200-400 grammot számoljunk egy nap. És késő délutánig bezárólag menjenek a gyümölcsök, utána már étkezés előtt se nassoljunk gyümölcssel!

gorogdinnye

Previous post

Cukrok, édesítők

Next post

Gluténmentes Galuska