Oké, alapvetően akkor, amikor be tudjuk illeszteni a napi rendünkbe. És persze én is azt mondom, hogy vagy van kedvem edzeni, vagy nincs. Pörgető ide vagy oda – melyeket egyébként én például nem használok! De biztosan neked is feltűnt már, hogy bizonyos napszakokban aktívabb vagy, máskor kevésbé. Energia szinted pedig nyilván észrevetted Te is, hogy az edzéseid minőségére is kihatnak!

Ennek oka – meg fogsz lepődni – de nem az időjárás vagy a frontok! 🙂 Mint mindennek, ennek is meg van a tudományos alapja, méghozzá a hormontípusunk! Domináns hormontípusunk ugyanis meghatározza, hogy a napnak melyik szakában vagyunk aktívak, aktívabbak és mikor fáradtabbak. Persze ezen szabályokat az életvitelünk drasztikusan felül tudja írni, így például a fogzó gyerekek miatt át nem aludt éjszakák, a munkahelyi túlórák stb.

De ha egy ideális, kiegyensúlyozott ritmusban haladó életvitelt veszünk alapul, akkor igenis a domináns hormonunk hatással tud lenni az edzéseink minőségére, napszaktól függően.

Melyik az ideális napszak számodra?

Ha pajzsmirigy típus vagy, délre legkésőbb már elfáradsz, de az sem kizárt, hogy eleve fáradtan ébredsz. Még egy reggeli edzés beleférhet, de este már biztos nem lesz kedved lemenni, még sétálni sem! A hullámzó energia szinteden viszont sokat tudsz javítani, ha szigorúan betartod például, hogy legkésőbb este 10-11 körül ágyba kerülj!

A petefészek típus ezzel szemben edzhet reggel is, de inkább este, míg egy mellékvese típusú ember napközben energikus. Őket esténként nem nagyon hozza lázba a sport!

Aki viszont igazán aktív reggel azok az agyalapi mirigy típusba tartozóak. Ők azok, aki kora reggel járnak futni a parkba, akik nyitásra már ott toporognak az edzőterem ajtajában, és akik a legfrissebben érkeznek meg reggel az irodába!

Elsődleges és másodlagos hormonjaink működése nagyban befolyásolja nem csak azt, hogy mikor, de azt is, hogy mit sportoljunk! Így például, ha nem érzed komfortosnak a futást, de a súlyzós edzést igen, ne nézd – magadat ostorozva – a kora reggel a parkban köröket rovó maratoni futókat! Figyelj a tested jelzéseire! Válassz egy olyan mozgásformát, melyben sikerélményed van, és próbáld megtalálni azt a napszakot, melyet hormontípusod is a legideálisabbnak talál!

Aztán amikor már elér a fanatizmus, mint engem, mindegy mit diktálnak a hormonok, így is úgy is elmész edzeni, akár hajnalban, akár éjszak!

 

kép forrás: www.google.hu

Previous post

A tej tényleg csak a bocinak való?

Next post

Karobpor