Olvastam minap egy cikket, ami így kezdődött: „Köztudott tény, hogy a pajzsmirigy szintek az étrendtől függnek!” Én magam, saját tapasztalataim alapján is azt vallom, hogy táplálkozással sok betegség, egészségügyi probléma orvosolható, vagy elkerülhető! Van azonban ismerőseim között két olyan pajzsmirigy problémával küzdő személy is, akiknek az orvosa egy szót sem ejtett a táplálkozásról. Nem merült fel kérdésként, hogy mit eszik egyáltalán, vagy ezután mit kellene ennie! De a gyógyszeres kezelést azonnal megkezdte mindkettejük orvosa!

A pajzsmirigy hormonunk szinte minden élettani folyamatunkban szerepet játszik, így nem megfelelő működése esetén mi magunk sem vagyunk kiegyensúlyozottak. Borul sok minden! Elsősorban anyagcsere folyamataink működése, így ha egy minden ok nélküli hirtelen fogyást tapasztalunk pajzsmirigy túlműködésre, hirtelen hízás esetén pedig alul működésre lehet gyanakodni! Fontos kiemelni azonban, hogy csak gyanakodni, hiszen ezen autoimmun betegségnek még számost tünete van, a vérképből nyert eredmények mellett! Tehát a laborvizsgálat nem elhagyható a diagnózis felállításához!

Mi köze ehhez a táplálkozásnak? Hát nagyon sok minden! A betegség gyökerét a földműveléssel bevezetett magas szénhidrát tartalmú táplálkozásban látják a tudósok. (Ezt javítanám úgy, hogy a rossz szénhidrátok megjelenésében! Hiszen szénhidrátra szüksége szervezetünkre, csak nem mindegy mennyire és milyen minőségűre!) Gyakori, hogy dietetikusok pajzsmirigy probléma esetén az izokalóriás étrend mellett, a paleolit fókuszú táplálkozást szokták javasolni. Nem elegendő azonban, hogy csökkentjük a szénhidrát bevitelt, az élelmiszerek minőségére és milyenségére is fokozott figyelmet kell fordítani. Illetve mielőtt öngyógyításba kezdenénk és nulláznánk a napi szénhidrátunkat, dietetikussal és kezelő orvosunkkal mindenképp egyeztessünk! 

Mit nem ehet egy pajzsmirigyes? Például nem ehet glutént. A glutén utánozva a pajzsmirigy szerkezetét, gyengíti immun-, és emésztőrendszerünket, egy pajzsmirigyes szervezetében pedig további súlyos gyulladásokat okoz.
Pajzsmirigy problémával küzdők körében szintén gyakori a laktóz érzékenység is. Az ő szervezetükben a tejtermékekben található fehérje gyulladásfokozó mind a pajzsmirigyben, mind az emésztőrendszerben. Egy glutén- és laktózmentes étrend a vizsgálatok alapján már jelentős pozitív változást tud előidézni a betegségben szenvedőknél! 

gluten pic

A szója is kerülendő! Mára a világ szójaállományának nagy része génmódosított. A génmódosított termékektől pedig mind egészséges, mind autoimmun betegséggel küzdőként is tartsuk távol magunkat! A szója egyébként is egy igen nehezen emészthető növény, melynek ugyan nagyon magas a fehérje tartalma, de a benne található enzim miatt igen csekély mértékben szívódik csak fel.

gmo 1

Cukor egyébként se kerüljön a konyhába, de egy autoimmun beteg esetén pláne ne, mert csak fokozza a szervezetben amúgy is tomboló gyulladást! Válasszunk helyette természetes édesítőt: steviát, eritritet, nyírfacukrot.

Kerülendőek a többszörösen telített zsírsavak, mint például a kukorica-, napraforgó-, repceolajok. A felvágottak – mert ezek szójával, antibiotikummal dúsítottak és gyakran génmódosításon átesett termékek!

Kezdjük a probléma kezelését az étrenddel, ne pedig gyógyszeres kezeléssel! Akinek ilyen jellegű problémája van, táplálkozzon glutén és laktóz mentesen, fogyasszon minél több tengeri halat, Omega3-at, D-vitamint, szelént, A és B vitaminokban gazdag élelmiszereket, és főzzön kókuszolajjal! Majd ezt kövesse a további életmód tényezőkön való javítás: kevesebb stressz, több testmozgás! Az eredményeket pedig rendszeres laborvizsgálattal kövessük nyomon!

Glutén és laktózmentes termékekért, valamint vitaminokért látogass el a www.multi-vitamin.hu oldalára!

 

Kép forrás: www.google.hu

Previous post

KÓKUSZOS PISKÓTA

Next post

Vitaminok! Szedjük, ne szedjük?