Lecseréltem a zabpelyhet rizspehelyre! Na nem végleg és nem mintha bármi gondom lenne a zabbal, de ha valaki esetleg legközelebb megkérdezi nem unom-e a zabkását reggelire, akkor már tudom mondani, hogy “Nem! Mert egyszer zab-, máskor rizskását eszem!” 🙂 

Hogy mi a különbség a kettő között? Én ízre érzek hangyányi különbséget, de nem sokat! Ez persze attól is függ hogyan ízesíted. Ha már itt tartunk a rizspehely jó főzve, vízben vagy tejben, joghurtban áztatva, hidegen és melegen egyaránt. Eheted fehérjével, gyümölcsökkel, magvakkal! 

A kettő tápanyag tartalmában különbözik, így én azt mondanám, hogy mindenki anyagcsere típusának megfelelően válasszon. De, mindkettő beépíthető, mindkét típusú anyagcserébe csak a nap többi részében kell figyelni az arányokra.

A rizspehely inkább fog jobban működni egy szénhidrát típusnál, mivel szénhidrát tartalma magasabb, 100g termék 74g szénhidrátot tartalmaz, ám zsírban és fehérjében szegényesebb. Egy fehérje/zsír típusú ember viszont jobban fog járni a zabbal, mivel kb négyszer annyi zsírt és másfélszer annyi fehérjét tartalmaz, ch tartalma viszont csak 56g! 

 Rizspehely tápanyag tartalma 100g termékben

 Energia  350 kcal
 Zsír  2g
 amelyből telített zsírsavak  1g
 Szénhidrát 74g
amelyből cukor

1g

 Fehérje 8g
  0,025g

 

 

Previous post

A kókuszról...

Next post

Szőlőmagliszt