Mikor kislány voltam zöldség és gyümölcs a kertünkből, a nagyszüleim kertjéből került az asztalunkra. Egészséges gyerek voltam! A földeket nem vegyszereztük, a fákat nem permeteztük. Az állatokat jó minőségű takarmánnyal etették a szüleim. Boltban húst nem is nagyon vettek. Nem is volt akkoriban „divat” vitamint venni. De nem is volt olyan magas a környezeti szennyeződés, a háztartások nem voltak elkényelmesedve a feldolgozott élelmiszerek által.

Ma már nagyon sok vitamint és ásványianyagot szedek! A boltok polcairól asztalunkra kerülő áruk nem ugyanazok, mint nagyszüleink, szüleink kertjéből szüretelt finomságok. A környezeti toxikus anyagok, a higiéniás termékekben található kémiai anyagok, mind igénybe veszik szervezetünk védekező rendszerét, melyet elsősorban vitaminokkal tudunk megtámogatni! Fontos tehát, hogy a jó minőségű és biztonságos forrásból származó élelmiszereken felül, vitaminok és ásványianyagok étrendkiegészítők segítségével is pótolva legyenek!

A nemzetközileg elfogadott és ajánlott mennyiségeket ma már képtelenség pusztán élelmiszerekkel bevinni. Ha D-vitaminról van szó, nem elég nyáron sokat napoznunk. A napi ajánlott D vitamin bevitel 2000 nemzetközi egység. Ugyan 3-4 hónapon keresztül magas a napsütéses órák száma nálunk, ám modern kori életvitelünk miatt mégis keveset tartózkodunk a napon. Az autóban, irodában, lakásban klimatizált és besötétített helységekben „vészeljük át” a nagy hőséget. Ősztől tavaszig pedig abban a néhány órában, mikor szépen süt a nap, iskolában, munkahelyen tartózkodunk – megint csak zárt helyiségekben. Tejtermékekből, tojásból a napi szükséges mennyiség nem fedezhető, így a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a minél hosszabb szabadban történő tartózkodás mellett, szedjünk D-vitamint étrendkiegészítő formájában.

Hogy egy másik példát is említsek, ugyan ez a helyzet a C vitaminnal. A citrom, a narancs milyen gazdag C-vitaminban! Egy átlagos narancs 3mg C-vitamint tartalmaz. Amiből a napi 500-1000 mg nehezen fedezhető! Vannak persze aggályok, hogy a C-vitamin túlzott fogyasztása vese problémákhoz vezet! De napi 1000mg fogyasztása esetén egyelőre nem diagnosztizáltak ilyen jellegű panaszokat, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel mellett.

Ezen felül szedjetek kálciumot, magnéziumot és bátran vegyetek multivitamint, valamint halolajat vagy Omega3 kapszulát! Ezeket szünet nélkül, egész éven át szedhetitek. A szervezet vitamin és ásványianyag raktárait érdemes egész évben szinten tartani, nem csak influenzás időszakban gondolni erre! A vitaminok többsége vízben oldódik, így a túladagolástól nem kell tartanotok. A zsírban oldódó vitaminoknál A, D, K, E, (de a vízben oldódóaknál is) pedig szigorúan tartsátok be a csomagoláson jelölt napi ajánlott mennyiséget!

Akciós vitaminok most a www.mutli-vitamin.hu oldalán!

 

Kép forrás: www.google.hu

Previous post

Pajzsmirigy probléma! Mit ehetünk?

Next post

A tej tényleg csak a bocinak való?